Boerenland aan de rivier de Vecht
Prachtige houtwallen en fraaie bospercelen kenmerken Ane
Pracht van de Streek 12 april 2018 0Boerenland, prachtige houtwallen en fraaie bospercelen kenmerken het dorp Ane en omgeving, aan de rivier de Vecht. Een historische plek. Drentse boeren versloegen hier bijna 800 jaar geleden de ridders van de bisschop van Utrecht. Zonder die veldslag bij Ane – overigens nog net op Overijsselse bodem – had een eeuwenlang vrij Drenthe nooit bestaan.
De geschiedenis van de Slag bij Ane is een bezoek aan het dorp waard, al is er weinig van te zien. Dan komt het aan op voorstellingsvermogen: boeren met knuppels, grepen, spiezen en rieken die de geharnaste ridders te lijf gingen op zompig terrein. Een bloedbad was het. Het enige wat eraan herinnert is een monument midden in Ane. Drie grote keien, gestapeld op een bed van zwerfkeitjes. Dat is het. Het valt de meeste passanten niet eens op, terwijl het hier gaat om een historische gebeurtenis met grote gevolgen.
Afwisseling voor wandelaars
Wandelaars komen in dit gebied behoorlijk aan hun trekken. Het Pieterpad, welbekend bij langeafstandwandelaars, loopt langs Ane. Uit Hardenberg en Gramsbergen trekken inwoners en toeristen er op mooie dagen op uit om het gebied te verkennen. Van een minder bekende, maar niet minder mooie streek, groeit het gebied rond Ane nu uit tot een trekpleister. Een gebied met een afwisselend boerenlandschap, het riviertje de Vecht en het prachtige landgoed De Groote Scheere in de nabijheid. Al dat natuurschoon herbergt een dramatische geschiedenis.
In de geschiedenisboeken
Eigenlijk zou ieder kind in Nederland, in ieder geval in Drenthe, moeten leren wat hier gebeurde. Zoveel invloed heeft die strijd tussen boeren en ridders wel gehad. In hun geschiedenisboekjes staat wél de Guldensporenslag van 1302, waarbij Vlaamse boeren Franse ridders in de pan hakten. Bij Ane, op de rand van Overijssel en Drenthe, was het al 75 jaar eerder dat een boerenleger ridders een vernietigende slag toebracht. Daarmee bekrachtigden ze hun vrijheid en zelfstandigheid. Dat gold voor Drenthe en ook voor de stad Groningen die naderhand een grote mate van autonomie verwierven. Het tekent de vrijheidszin van de Drenten. Drenthe zou Drenthe niet zijn zonder die veldslag op 28 juli 1227. Zie vocht’n ok veur oenze vrijheid, staat er in het Drents op de plaquette bij het monument.
Voor de lezers van Naober is er een speciale Naober Fietsroute van ca. 20-25 km uitgestippelt. Lees meer over Ane, de geschiedenis en deze prachtige fietsroute in nieuwe Naober - lente 2018.
0 Reacties