Waar leeft de mol? Die vraag staat centraal bij de landelijke Mollentelling georganiseerd door de Zoogdiervereniging, Vroege Vogels, Waarneming.nl, Jaarrond Tuintelling. Iedereen kan meedoen in het weekend van 11 en 12 februari.
Blokzijl is een mini-Amsterdam in de Kop van Overijssel. De koopmanshuizen rond de kolk geven het stadje allure. Het is een prachtig gezicht. Je waant je, dankzij de vele eeuwenoude panden en straatjes, een beetje in de hoofdstad.
In de bossen bij het Achterhoekse Vorden, liet Pieter Rutger Feith een groene erfenis na aan zijn kinderen: Pinetum de Belten, een verzameling van 1500 verschillende coniferensoorten.
Een vrij spitse snuit en duidelijk uitstekende oren kenmerken de rosse woelmuis. Net als de opvallende, rossig-bruine vacht. De rosse woelmuis leeft bij voorkeur in een gemengd bos met daaronder struik- of kruidlaag.
Vele tienduizenden watervogels, zoals ganzen, reigers, roofvogels, meeuwen en eenden blijven de gehele winterperiode in ons land. De winters zijn hier minder koud en er is genoeg voedsel te vinden voor deze ‘wintergasten’.
Wie hoopt op een winter met sneeuw en ijs, wordt door de huidige Nederlandse winters teleurgesteld. Het weer is overwegend bewolkt of regenachtig en temperaturen en voorkomen steeds vaker voor en zorgen voor problemen.
De zeearend is één van Europa's grootste roofvogels. In 2006 werd de zeearend weer gespot in ons kikkerlandje. In vijf jaar tijd is het aantal zeearenden verdubbeld en inmiddels broeden er dertig paar zeearenden in Nederland.
"Het mysterie van het licht dat altijd anders is. De stilte en het gevoel dat ik weg ben van het dagelijkse leven en verbondenheid voel met de natuur! Ik kan genieten van het eerste licht dat het landschap schildert!"
IJsvogels hebben het zwaar tijdens strenge winters. Vissen zijn niet meer te bereiken onder een dikke laag ijs; veel ijsvogels overleven strenge winters dan ook niet.