Het gaat goed met de otter
2021 - Hét Jaar van de Otter!
Natuurnieuws 13 mei 2021 0Het gaat heel goed met de otter, daarom is 2021 uitgeroepen tot het Jaar van de Otter door CaLutra, de Otter- en Beverwerkgroep van de Zoogdiervereniging. Door het herstel van 'wetlands' en de waterkwaliteit kan de otter in Nederland steeds beter overleven. Helaas sneuvelen er toch nog steeds veel otters. Het drukke verkeer van vele wegen die door hun leefgebied lopen, is hier veelal de oorzaak van.
De otter was in 1988 helemaal uitgestorven in Nederland. Onder andere jacht, vervuiling, verlies van hun leefgebied en aanrijdingen in het drukke verkeer waren hier oorzaak van. In 2002 werd de otter in het Nationaal Park Weerribben-Wieden geherintroduceerd.
Hierbij werden vier doelen gesteld: een minimale populatiegrootte van 400 otters, een verspreiding van minimaal 187 hokken (10 bij 10 km), een goede kwaliteit van de leefgebieden en een toekomstperspectief. Alleen zo zou er sprake kunnen worden van een duurzame otterpopulatie.
Het eerste doel is bereikt: de otterpopulatie wordt momenteel geschat op 450 dieren. Helaas zijn de andere doelen nog niet gehaald. Om ook deze doelen te behalen wordt in 2021 extra aandacht gevraag voor de otter.
Bekijk hier onder de intro van de natuurfilm "De Otter, Een Legende Keert Terug". De hele natuurfilm is te zien op NPO Start via deze link.
Doodsoorzaken
In 2019 zijn er maar liefst 150 dode otters gevonden. Het overgrote deel, zo'n 85 procent, was verkeersslachtoffer. Omdat otters flinke afstanden afleggen, met name door jonge otters die op zoek gaan naar hun eigen leefgebied, moeten ze veel wegen doorkruisen. Met alle risico's van dien! Door veilige passages te maken onder wegen door, kunnen otters (en andere dieren) niet meer worden aangereden. Op veel plekken in leefgebieden van otters zijn wegen inmiddels aangepast. Maar helaas zijn er nog te veel plekken waar otters nog niet veilig kunnen oversteken.
Verdrinking vanwege het gebruik van visfuiken zonder stopgrid is een ander gevaar voor de otter. Zo'n stopgrid is een frame wat ervoor zorgt dat de vissen naar binnen kunnen zwemmen, maar de otters niet.
Belangrijk
Voor een duurzame otterpopulatie is het cruciaal dat de Nederlandse otters in contact komen met de otters in het Duitse achterland. Zo blijven de genetische lijnen gezond.
Ook een goede kwaliteit van de leefgebieden, met een gezonde visstand en voldoende dekking zoals rietkragen, is erg belangrijk.
Bron: CaLutra
0 Reacties