kippensoep

Oma's kippensoep

Koken 24 oktober 2024 0

Kippensoep, dé soep bij uitstek nu de zomerse dagen toch echt langzamerhand aan hun einde komen. Niks lekkerder dan een kop warme kippensoep als je rillerig bent op een natte herfstdag of als je een griepje onder de leden hebt. En de kippensoep die oma vroeger maakte is natuurlijk het allerlekkerste!

Ingrediënten (8 personen)

VOOR DE BOUILLON:

  • 1 boerensoepkip van ca 2,5 kg
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 3 stelen bleekselderij
  • 1/2 winterwortel (in de lengte gesneden, de andere helft nog even bewaren)
  • 1/2 el gekneusde zwarte peperkorrels
  • 3 takjes peterselie
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 blaadjes foelie
  • 2 kruidnagels


VOOR DE SOEP:

  • 2 uien in fijne halve ringen
  • 2 preien in fijne ringetjes
  • 1/2 winterwortel (de andere helft, in fijne plakjes)
  • 3 stengels bleekselderij in fijne plakjes
  • fijne vermicelli (hoeveelheid naar smaak)
  • 3 el fijngesneden bladselderij
  • 3 el fijngesneden peterselie
  • 2 el fijngesneden bieslook
  • naar smaak eventueel nog een bouillonblokje

Benodigdheden

2 grote soeppannen, zeef

Voorbereiding

Spoel de kip goed af en bestrooi met zout en peper. Leg de kip in de pan met de in stukjes gesneden ui, prei, wortel, bleekselderij, zwarte peperkorrels, peterselie, laurier, tijm, foelie en kruidnagel en giet hier 3,5 liter water op. Zet op een middelhoog vuur en laat langzaam aan de kook komen. Zet dan het vuur laag en laat minimaal 4 uur zachtjes trekken. Gebruik deze tijd om de andere groentes alvast schoon te maken.

Bereidingswijze

Neem de kip uit de pan en leg deze op een diep bord en laat wat afkoelen. Giet de bouillon ondertussen door een grote, fijne zeef over in de andere pan en druk alles goed uit met de bolle kant van een soeplepel. De pulp kan worden weggegooid.
Breng de bouillon weer aan de kook en doe er dan de fijngesneden groentes in. Laat dit ongeveer een kwartiertje zachtjes koken.
Pluk ondertussen het vlees van de botten en maak het fijner. Kijk uit dat je niet per ongeluk een klein botje laat zitten. Doe het vlees bij de groentes en laat zachtjes doorkoken.
Doe er dan de vermicelli bij (hoeveelheid naar smaak) en laat dit nog 10 minuten doorkoken. Strooi er dan de verse kruiden in en roer door.
Nog even proeven of de soep op smaak is en naar wens nog wat extra kruiden of een bouillonblokje toevoegen.

TIP: Lekker met stokbrood en kruidenboter

Plaats een reactie

0 Reacties