Kalkoen & Frites

Koken 19 juli 2024 0

Smaak, Accessoires & Eenvoud
“BBQ, Gietijzer & Kalkoenrooster: Combineren maakt de BBQ meester”

Ingrediënten
• 1 Kalkoen
• Je Favoriete BBQ kruidenmix-rub.
• 1 rode ui
• 4 tenen knoflook
• 3 takjes rozemarijn
• 3 takjes Tijm
• 3 takjes Oregano
• 1 takje salie
• 1 flesje donker bier
• 4 liter zonnebloemolie
• Parikapoeder
• Chillipoeder
• Olijfolie
• Peper & zout

Tijd 60 min. Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Pure smaken in combinatie met perfecte garing en sappig vlees kunnen we erg van genieten. Alleen met grote stukken gevogelte op de BBQ kan het nog wel eens lastig zijn. Een goede BBQ en Accessoires maken het eenvoudig, waardoor het bijna niet meer mis kan gaan.

Zet de BBQ op hoog en doe de kap dicht. Vul de tuit van het kalkoenrooster met 1 gesneden, ongepelde rode ui, de knoflooktenen, tijm, oregano, rozemarijn en salie. Vul het daarna tot aan de rand met bier. De kalkoen krijgt hierdoor heerlijke smaken en door de stoom blijft het vlees sappig. Smeer de kalkoen licht in met olijfolie en daarna riant met de rub, wij gebruiken een wat zoetere rub: Grate Goods Premium. Schuif de kalkoen, over de tuit heen. Zet de kalkoen aan één kant van de voorverwarmde BBQ op ca. 180 graden met de branders direct onder de kalkoen op laag en de resterende branders op medium. Doe de kap dicht en wacht tot de kalkoen gaar is. Op onze BBQ duurt het gemiddeld zo’n 60 minuten.

Aardappelfrites of zoete Aardappelfrites? The Choice is Yours!
Je hebt nog alle tijd, dus blijf lekker buitenkoken. De BBQ die wij gebruiken heeft een krachtige zijbrander, en in combinatie met de Camp Chef Dutch oven inclusief mandje kun je daar heerlijke bijgerechten in maken maar ook in frituren. Zet de Dutch Oven op de zijbrander op hoog vuur, vul voor ongeveer 2/3 met zonnebloemolie, doe de deksel erop en steek de thermometer in de inkeping. Schil en snijd de zoete aardappels in lange dunne frites en frituur ze eerst 5 minuten op 150 graden en daarna nog een keer 5 minuten op 190 graden krokant & gaar. Laat de frites nog even in het mandje uitlekken en strooi er een beetje zout, chilipoeder en paprikapoeder op. Heb je gekozen voor de aardappelfrites, deze moeten alleen de tweede keer iets korter op 190 graden, ongeveer 3 minuten krokant & gaar en is vaak lekkerder met een BBQ kruidenmix.

In één moeite door:
Wanneer je kalkoen klaar is laat je hem gemakkelijk van het rooster afglijden op de snijplank. Of je kunt hem ook op het rooster op tafel zetten met een scherp mes erbij, zo kun je er gemakkelijk stukken vanaf snijden. Voeg extra BBQ kruiden, peper en zout toe, naar smaak. Proef de sappigheid, BBQ-smaak en alle andere pure smaken van je BBQ creatie en geniet! Zo heerlijk kan eenvoud zijn.

Tip: Wil je zeker zijn van je (BBQ)zaak en altijd de perfecte garing? Gebruik een goede kernthermometer en het kan niet meer mis gaan.

Eric van Det

Eric van Det is Chef en BBQ specialist. Hij verzorgt kookdemonstraties, workshops en catering vanuit zijn bedrijf HvD Originals. Eric combineert zijn specialismen met passie en ideologie. Eric wil het lokale en natuurlijke verenigen met ouderwetse, beproefde methodes, deze in een nieuw jasje zetten en herintroduceren. Hij doet dit door alle producten duurzaam, natuurlijk, lokaal en op maat te maken om zo te voldoen aan de persoonlijke wens van een persoon, levensstijl en omgeving. Eric werkt nauw samen met Roost Buiten Koken. Roost Buiten Koken heeft een enorm assortiment op het gebied van buiten koken, zoals: Barbecues, inbouw BBQ’s, buitenkeukens, gietijzeren pannen, buiten-kooktoestellen en terrasverwarmers, maar ook allerlei accessoires als sauzen, stoere BBQ messen, leren schorten, kolen, verlichting en nog veel meer. Bezoek Roost Buitenkoken aan de Tolstraat 17 in Haaksbergen of kijk online in de webshop: www.roost-buitenkoken.nl

Plaats een reactie

0 Reacties