Courgette preisoep
Koken 11 oktober 2024 0Courgettes zijn in veel gerechten te gebruiken en over de veelzijdigheid van prei hoeven we niets meer te zeggen. Beide groenten komen samen in deze courgette/preisoep, naar een recept van Rikie Keppels uit Borculo. In het verleden was zij een van de leden van de roemruchte Potten- en Pannenclub.
Benodigdheden (voor 4 personen):
- 450 gram fijngesneden prei
- 200 gram broccoli in roosjes; de stelen geschild en in plakjes gesneden
- 200 gram courgette in blokjes
- 200 gram aardappelen, geschild en in dobbelsteentjes gesneden
- 1 grote gesnipperde ui
- 2 gesnipperde teentjes knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 30 gram margarine
- 750 cc groentebouillon (van 2 tabletten)
- 2 rode pepers of 1 zoete puntpaprika
- 100 cc crème fraîche
- nootmuskaat, zout en peper
- 1 plakje gerookte zalm, in reepjes gesneden
Bereidingswijze:
- Halveer de preistengels in de lengte, was ze en snijd ze in dunne ringetjes. Was de preiringetjes nogmaals. Was de courgettes en snijd ze in kleine blokjes. Schil en halveer de steel van de broccoli. Snijd hem in dunne plakjes. Snijd de broccoli in kleine roosjes en was ze.
- Schil en was de aardappelen en snijd ze in dobbelsteentjes. Pel de ui en snipper hem. Doe hetzelfde met de teentjes knoflook.
- Smelt de margarine in een braadpan en fruit ui en knoflook glazig. Voeg laurierblad en kruidnagels toe. Doe daarna de fijngesneden groenten en aardappelen er bij in. Laat alles gedurende een kwartiertje op laag vuur smoren. Haal het laurierblad en de kruidnagels eruit.
- Mix alles met de staafmixer en voeg de 750 cc groentebouillon toe. Laat alles een minuut of tien doorkoken.
- Snijd de paprika of de pepers doormidden en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Was ze en snipper ze fijn.
- Breng de soep op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Maak de soep goed warm en roer daarna de crème fraîche erdoor. Voeg ook de fijngesnipperde paprika of pepers toe.
- Rol een aantal reepjes gerookte zalm op en doe die als laatste in de hete soep.
Tip: De courgette/preisoep is heerlijk als voorgerecht bij een brunch. Zonder zalmrolletjes is het een puur vegetarische soep. Geef er warme broodjes bij.
0 Reacties