Bruine bonensoep
uit grootmoederstijd
Koken 1 november 2024 6Kent u dat, van die recepten waar de hele familie van smult? Vaak een grote pan vol, want zo'n recept maak je niet in een kleine hoeveelheid, er is genoeg voor iedereen!
Hieronder een recept voor bruine bonensoep, een heerlijk rijk gevulde wintersoep. Dit recept komt van een lezeres die het recept ooit leerde uit een kookboekje van de huishoudschool. Ze heeft hem doorgegeven aan haar dochter. En elk jaar, als de bladeren weer gaan vallen en de wind om het huis guurt, is het de vraag wie hem als eerste maakt. En als ie dan gemaakt is nodigen ze elkaar uit. Of nu in coronatijd, gaat er een pannetje naar de ander.
LET OP! Dit recept heeft tijd nodig, de bruine bonen moeten een nachtje weken.
Heeft u ook zo'n recept? Schrijf het eens op en mail het (liefst met een liggende foto) naar info@naober.nl. We zijn benieuwd!
Ingredienten
1 kilo aardappelen
1 pak bruine bonen (droge bonen)
1 pak ossenstaartsoep
2 winterwortels
1 kilo prei
300 gram gehakt
400 gram runderpoulet
1 rookworst (350 gram)
3 á 4 uien
2 vleesbouillontabletten
Bereiding
Was de bruine bonen en zet deze een nacht in ruim water om te weken.
Poulet met iets water en zout opzetten. Aan de kook brengen en vervolgens het schuim eraf scheppen. Gehaktballetjes draaien en met twee vleesbouillontabletten erbij doen.
De bruine bonen (incl. water) en de gesneden uien erbij doen. Dit geheel zo'n 2,5 uur koken.
Ondertussen aardappels schillen en in blokjes snijden, wortels schrapen en in plakjes snijden.
Rookworst in plakjes snijden en erbij doen. De groente en de worst kook je op het laatst hooguit een half uur mee.
Alvast een beetje water afscheppen en af laten koelen. Dit gebruik je als water voor de ossenstaartsoep. Goed mixen en weer terug doen in de pan.
Nog even de kook erover en klaar. Eet smakelijk!
TIP!
In de reacties lezen we vragen over de hoeveelheid water, dit is in het recept niet helemaal duidelijk aangegeven. Lezer Benno reageert met de gouden tip.
Het welwater van de bonen en het pouletwater moet voldoende zijn.
Eventueel kan er nog wat water extra bij als het te dik is !
Navraag bij de dame van dit recept leert ons hetzelfde. De bonen in ruim water (ze moeten net onder staan) een nacht laten wellen. Dit samen met het pouletwater in de pan doen. Zij gebruikt altijd een extra grote, hoge soeppan. En houdt vervolgens genoeg ruimte (in haar pan is dat ca. 15 cm vanaf de rand) over zodat er nog voldoende ruimte is voor de groente en de worst. De pan wordt zo net niet tot de rand gevuld en zal niet overkoken. Op die manier is het redelijk goed in te schatten. Succes!
6 Reacties
Gerda
Misschien is het een idee om die zin over coronatijd nu toch weg te halen
Arina
Lijkt me heerlijk, maar hoeveel water, “iets” is een ruim begrip.
Jan
Top!!
Benno
Jan, het welwater van de bonen en het pouletwater moet voldoende zijn.
Eventueel kan er nog wat water extra bij als het te dik is !
Jan
Ik mis het aantal liters water dat toegevoegd moet worden
Verder lijkt hij me zeker erg lekker en ga het zaterdag maken
Bernard en Hermien Horstman
Daar kun je goed van drieten heel gezond.