Hou jezelf gezond
Tips voor een gezond immuunsysteem
Gezondheid 17 maart 2020 4Ons lichaam is uitgerust met een natuurlijke weerstand om zich te beschermen tegen ziekten en infecties, het zogenaamde immuunsysteem. Met een goed immuunsysteem werkt je natuurlijke verdedigingsmechanisme goed en ben je beter bestand tegen ziektes.
Helemaal in de winter als de ziektekiemen voor griep en verkoudheid op de loer liggen is het extra belangrijk om een goede afweer te hebben. Bovendien waart het gevaarlijke coronavirus momenteel rond. Alle reden om je immuunsysteem in topconditie te houden!
Het grootste gedeelte van het immuunsysteem bevindt zich in onze slijmvliezen en onze darmflora. Wanneer deze gezond zijn, heb je een sterke barrière tegen lichaamsvreemde en schadelijke stoffen. En een goed immuunsysteen reguleert niet alleen je weerstand, maar heeft ook invloed op het ervaren van geluk. Maar hoe hou je je immuunsysteem nu ijzersterk?
Maatregelen om besmetting te voorkomen
Je kent de maatregelen vast al wel, overal in de media wordt men erop attent gemaakt. Schud geen handen, was je handen een paar keer per dag grondig met zeep minstens 20 seconden (dat zorgt ervoor dat het vetlaagje wat om het coronavirus zit wordt afgebroken waardoor verdere besmetting wordt voorkomen), zit niet aan je gezicht en nies in je elleboog.
Maar je kunt nooit écht voorkomen dat je in aanraking komt met bacteriën en ziektekiemen. Daarom is het veel belangrijker dat je natuurlijke afweersysteem sterk genoeg is om niet ziek te worden. Hieronder geven we je tips om om je immuunsysteem een boost te geven:
Boost je immuunsysteem
1. Vitamines
Ook als je al heel gevarieerd en gezond eet, mag je in de koude maanden je vitamine-inname verhogen. Want in de winter is je immuunsysteem namelijk minder sterk dan normaal. Gebruik gerust deze supplementen:
- Vitamine C (zorgt voor een sneller herstel)
- Vitamine D (in de winter krijg je minder zonlicht en maakt je lichaam minder vitamine D aan)
- Zink (een hoog gedoseerde zink helpt je immuunafweer sneller een infectie te bestrijden)
2. Gezond eten
Verhoog de inname van groentes en fruit. Ze zijn immuunversterkend om ziekten en vermoeidheid te bestrijden. Groenten en fruit zijn een bron van vitaminen en antioxidanten Vergeet ook niet voldoende vezels te eten voor een gezonde darmflora. Lees ook deze tips voor gezond voedsel wat je immuunsysteem een boost geeft.Je kunt je immuunsysteem ook boosten met deze gezonde drankjes.
3. Geen of weinig alcohol en stop met roken
Roken en alcohol drinken ondermijnen je immuunsysteem. Hoe meer je drinkt, hoe zwakker je immuunsysteem wordt en dat is wanneer virale infecties waarschijnlijk toeslaan. Stoppen met drinken en roken of in ieder geval je alcoholinname en nicotinegebruik verminderen is daarom een goed idee.
4. Vermijd stress
Stress is een belangrijke oorzaak van een verzwakt immuunsysteem. Door de stress van je af te schudden en te ontladen, valt er niet enkel mentaal een last weg, ook je immuunsysteem werkt zoals het hoort. Dus probeer wat vaker te ontspannen en neem de tijd voor jezelf. Ook yoga kan helpen meer rust te krijgen.
5. Voldoende slaap
Probeer de aanbevolen 8 uur slaap per nacht aan te houden. Een goede nachtrust is onmisbaar in het gevecht tegen ziektekiemen. Klik hier voor tips voor een gezonde nachtrust.
6. Ga naar buiten
Buiten krijg je veel meer zuurstof binnen. En bewegen in de frisse buitenlucht is gezond. Het houdt niet alleen je lichaam en geest fit, maar helpt ook je stresshormonen onder controle te houden. Dus sport of ga lekker wandelen in de natuur, werk in de tuin. Maar ga elke dag naar buiten!
7. Vermijd teveel cafeïne
Cafeïne heeft de eigenschap om je wakker en alert te houden. Beter kies je voor het slapen gaan voor een kop warme melk of kruidenthee. Maar ook overdag is teveel caffeïne net gezond en kan het o.a. hoofdpijn veroorzaken.
8. Hydrateer voldoende
Een goede vochtbalans helpt je immuunsysteem optimaal te functioneren. Met vocht brengt je afweermechanisme voedingsstoffen naar de juiste plek in je lichaam. Bovendien is vocht cruciaal om schadelijke cellen af te voeren. Bij uitdroging verzwakt je immuunsysteem. Drink daarom genoeg water, minstens anderhalve liter per dag.
9. Vermijd onnodige antibiotica
Veel mensen gebruiken te vaak antibiotica. Antibiotica werken alleen doeltreffend tegen bacteriën. Daardoor worden microben resistent en krijgen ze vrij spel. Bovendien doden antibiotica je darmflora, inclusief de goede cellen. Met als resultaat een immuunsysteem dat helemaal overhoop ligt.
10. Zoek je vrienden regelmatig op
Nu, tijdens de corona-crisis is het even niet aan te raden om elkaar op tet zoeken om besmettingsgevaar te voorkomen. Maar met de telefoon, via app en videobellen is het ook fijn om contact te houden. Of schrijf eens een ouderwetse kaart of brief!
Hoe dat videobellen werkt lees je hier!
Een gevoel van eenzaamheid kan het immuunsysteem verzwakken. Dit is deels te verklaren doordat sociale isolatie en eenzaamheid de psychische stress kan laten toenemen. Een goede relatie kan juist weer het immuunsysteem enorm bekrachtigen.
11. Uit je emoties
Het blijkt heel belangrijk om je uit te spreken en je emoties te uiten. Praten over gevoelens die je dwars zitten kunnen helpen om je immuunsysteem krachtig te houden.
Tot slot nog wat tips om jezelf en andere te beschermen tegen besmetting
12. Wees hygiënisch
Houd afstand van mensen met griepachtige verschijnselen, maar blijf zelf ook thuis als je je niet goed voelt. Want de belangrijkste risicofactor voor besmetting met ziektes is overdracht van mens-tot-mens. Ben je toch in contact gekomen met iemand die mogelijk besmet is met een virus? Was dan meteen je handen met zeep (minimaal 20 seconden) en vermijd contact tussen je vingers en je mond, neus en ogen.
13. Draag een sjaal
Een sjaal dient als prima gezichtsbescherming. Het dragen van een sjaal helpt een beetje om het inademen van besmettelijke ziektekiemen te voorkomen.
Extra tip: begin elke dag met vers citroensap in een glas water of een kop thee.
4 Reacties
Vera van der Voort
Dankjewel voor de tips
fenny martens
Mien huus hek noew zo merakels schoon.Umme det niks aans heb tedoon. Ik hoppe det het coronavirus op zeen eainde schöt,En het veurjoar wear wat better wödt!
Paul Prterd
Leuk om zo even nog een samenvatting te krijgen. Top. Behoefte aan positieve verhalen is groot.
Frieda van Arkel
Prachtige film! Mooie “Twentse” dialogen tussen Jan en Gedda. De naam Gedda is geweldig goed gekozen. De benauwende zorg van haar en de goede bedoelingen liggen vlak naast elkaar. En hoe Jan zich vrij maakt uit de wurggreep waar hij niets mee doet overigens.... is schitterend verbeeld. Ik heb genoten en inclusief kippenvel !
Dank jewel alle tukkers die er aan mee hebben gewerkt om dit neer te zetten. Het deed me een beetje denken aan de film Fanfare van Bert Haanstra.