Goede voornemens

Goede voornemens

Met deze tips hou je het wél vol!

Gezondheid 6 januari 2021 0

Goede voornemens. Veel mensen zien 1 januari als startsein om dingen voortaan helemaal anders te doen. Stoppen met roken, meer groenten eten, meer bewegen, vaker 'nee' zeggen zonder reden, eindelijk eens sparen voor die verre reis.

"Waar een wil is, is een weg” luidt een gezegde. Dus als je maar graag genoeg wilt, zal het ook zal gebeuren. Gewoon een kwestie van nog beter je best doen.
Maar de ervaring leert dat er vaak meer nodig is dan alleen de wilskracht om iets te willen veranderen. Wilskracht zet meestal wel de beweging of verandering in gang, maar vervolgens sluipen je oude gewoontes er toch weer in. En zo struikelen de meeste goede voornemens halverwege januari alweer.

Houd je je nog steeds aan je goede voornemen? Of staan jouw voornemens ook ieder jaar opnieuw op je lijstje? Misschien zijn jouw voornemens te ambitieus en te drastisch. Hoe zorg je er nou voor dat jouw voornemens nu eens wel lukken? Met deze tips gaat het vast beter:

  1. Geef jezelf een haalbaar doel.
    Lukt het jou bijvoorbeeld maar niet om te stoppen met snoepen, spreek dan met jezelf af dat je alleen nog in het weekend gaat snoepen en doordeweeks van lekkernijen af gaat blijven.
  2. Geef jezelf een concreet doel.
    Dus niet: "Ik wil afvallen!" Maar: "Ik wil vijf kilo kwijt binnen een half jaar." Vijf kilo is concreet en haalbaar en vereist geen drastische wijzigingen in jouw eet- en beweegpatroon.
  3. Zoek een maatje.
    Wil je meer bewegen maar lukt het niet om gemotiveerd te blijven? Doe het dan samen met een huisgenoot, een goede vriend(in) of een buurman/vrouw. Ga samen naar een sportclub of spreek af om samen te gaan wandelen of fietsen (TIP: hier staan heel veel leuke wandel- en fietsroutes). Is nog veel gezelliger ook! En als de één geen zin heeft, kan de ander doorzetten om toch te gaan.
  4. Zoek hulp.
    Lukt het maar niet om zelf goed af te vallen of om eindelijk te stoppen met roken. Zoek dan hulp! Via de huisarts kun je vaak aangeven dat je graag wil stoppen met roken of dat je wil afvallen om een gezond gewicht te bereiken. Ook de sportschool kan tegenwoordig vaak helpen met een programma om meer te bewegen en gezonder te eten. Kijk ook eens naar je zorgverzekering, veelal bieden zij ook programma's aan ter ondersteuning.
  5. Kies één goed voornemen.
    Gooi niet gelijk al je slechte gewoontes overboord, maar begin met één haalbaar doel.
  6. Deel je goede voornemen met anderen.
    Als je anderen over je goede voornemen verteld kunnen zij je ondersteunen bij je doel. Dit kleine stukje 'sociale controle' kan jou soms net even motiveren om door te zetten. En wie weet vind je iemand die hetzelfde voornemen heeft en kun je elkaar ondersteunen.
  7. Maak een plan.
    Je hoeft niet gelijk in de eerste maand je doel al te bereiken. Je kunt het ook in stapjes doen. Na de eerste maand kijk je hoe het gaat en kun je je plan uitbreiden om een groter doel te bereiken. Als je bijvoorbeeld 10 kilo wilt afvallen, probeer dan in januari één kilo af te vallen, in februari ga je voor de tweede kilo, etc. Of als je wilt stoppen met roken, halveer dan eerst het aantal sigaretten die je normaal gesproken per dag rookt. Wil je meer bewegen, wandel dan eerst eens een klein rondje na het eten of gelijk 's morgens vroeg.
    Alle beetjes helpen. Bedank dat het ongeveer drie weken duurt voordat een nieuwe gewoonte 'gewoon' wordt.
  8. Wees lief voor jezelf.
    Een slechte gewoonte afleren kost wilskracht en moeite. Als het dan lukt, mag je jezelf best een 'schouderklopje' geven. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht. Trakteer jezelf bij het behalen van de eerste stap. Ga dan iets leuks doen of trakteer jezelf op een klein cadeautje.
    En heb je gezondigd? Straf jezelf dan niet door gelijk helemaal te stoppen. Maar pak de draad weer op en ga gewoon verder. Iedereen maakt fouten, niemand is perfect.
  9. Staar je niet blind op het begin van het nieuwe jaar.
    Het begin van het nieuwe jaar, of de eerste dag van een nieuwe week lijkt een magisch ijkpunt. Hoe vaak zeg je niet tegen jezelf: "Maandag begin ik!" Iedere dag kan een nieuw begin betekenen.

Kleine stapjes zorgen soms ongemekt voor grote veranderingen. Onderstaande tips zorgen voor een gezondere levensstijl, meer energie en levenslust. Met een flinke dosis positiviteit lukt het je vast en zeker om je doelen te halen!

  • Drink een glas water voor elke maaltijd. Zo weet je zeker dat je voldoende vocht binnenkrijgt én bovendien voel je je eerder verzadigd waardoor je niet teveel eet.
  • Eet iets groens bij elke maaltijd. Een blaadje sla of een tomaat op je boterham, fruit door de yoghurt. Op deze manier krijg je al snel extra groente en fruit binnen en haal je makkelijker de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
  • Neem meer tijd voor jezelf. Door 's morgens de dag te beginnen met stretchen ontspan je je spieren. En door overdag af en toe eens lekker naar buiten te staren en een paar keer diep in te ademen, maak je je hoofd leeg. Zo blijf je veel meer ontspannen en kun je werkdruk beter de baas.
  • Doe iets (kleins) voor een ander en wees vriendelijk. Haal een boodschapje voor je buren, zeg iemand op straat vriendelijk gedag, hou de deur voor iemand open, stuur eens een kaartje voor een verjaardag of gewoon zomaar, kook eens iets extra's en breng de maaltijd langs bij je ouders, bel een vriendin in plaats van te appen. Goed doen voelt goed en tovert niet alleen bij de ander, maar vast en zeker ook een glimlach op jouw gezicht.
  • Sta 10 minuten eerder op. Zodat je goed kunt ontbijten, even kunt knuffelen met de kinderen of je echtgenoot. Een relaxed begin van de dag zorgt ervoor dat je veel minder gestresst aan je dag begint.
  • Zeg vaker 'nee' zonder reden. Sta je altijd klaar voor een ander en kost dat veel energie? Maar vind je nee zeggen moeilijk? Vraag de ander dan even of je ergens op terug kunt komen en biedt niet gelijk als eerste spontaan je hulp aan.
  • Slaap per nacht minstens 7 uur. Hierdoor krijg je veel meer levenslust en energie.
  • Ruim iedere dag op. Als je direct je spullen opruimt of iedere dag 10 minuten opruimt zul je zien dat ook schoonmaken voortaan veel sneller gaat. En een schoon, opgeruimd huis zorgt voor een vrolijk humeur!
  • Leg je telefoon of tablet af en toe eens uit het zicht. Je hoeft echt niet 24 uur per dag 'aan' te staan. Sowieso moet je een half uur voor het slapengaan geen mobieltjes meer checken, je zult zien dat je veel sneller in slaap valt.
  • Beweeg iedere dag. Ga een rondje wandelen in de pauze, pak wat vaker de trap, ga op de fiets in plaats van met de auto, dans mee op je favoriete muziek en haal even fanatiek de stofzuiger door het huis.
  • Neem de tijd om even een paar seconden na te denken voor je reageert en sta open voor meningen van een ander. Tegenwoordig hebben veel mensen direct een oordeel klaar en kunnen ze nogal ad rem reageren. Ook op social media is een reactie zo getypt. Maar als je eerst even nadenkt voor je reageert en probeert de andere kant van de medaille te zien, zul je merken dat je al snel milder gestemd bent. Natuurlijk mag je je eigen mening hebben en uiten, maar het Franse gezegde luidt niet voor niks 'C'est le ton qui fait le music!' Oftewel hoe iets gezegd wordt is bepalend voor hoe iets opgevat wordt. Laten we met elkaar de wereld een beetje vriendelijker maken.

Plaats een reactie

0 Reacties