Een ijsvogel tijdens de wandeling 'Ommetje Zuna'

Ommetje Zuna

Een wandelroute van 5 kilometer

Wandelen 21 januari 2021 0

Het Ommetje Zuna is een mooie rondwandeling door het karakteristieke Twentse coulissenlandschap van de buurtschap Zuna. Het ommetje voert u onder andere langs landerijen en de rivier De Regge. Misschien heeft u geluk en ziet u het beroemde ijsvogeltje zitten aan een van de oevers. Veel wandelplezier!

Praktische informatie:

  • Markering: Gele routepijlen (wandelnetwerk)

  • De route is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen

  • Waterdicht en stevig schoeisel aanbevolen

  • Honden toegestaan mits aangelijnd

Uitzichtpunten:

1. De Oale Schöppe

In deze schuur of 'schöppe' uit de 18e eeuw werd hooi opgetast en jongvee gestald. Ook brandstof als turf en hout kon boer Mensink hier droog bewaren. De schuur maakt deel uit van het erve Klein Broens. Het moedererve Groot Bruins ernaast is een rijksmonument; de historie gaat terug tot circa eind 12e eeuw. De schuur was in de vorige eeuw langzamerhand verworden tot een grote bouwval. Dankzij sponsoring en subsidieverstrekking van diverse organisaties, maar ook door hulp van de buren, kwam deze oude schuur hier weer als nieuw te staan.

2. Het Zunase kerkenpad

Kerkenpaden werden met name 's zondags gebruikt om naar de kerk te gaan en liepen tussen de woonplek en de verderop gelegen openbare weg die naar de kerk leidde. Veel kerkenpaden zijn in onbruik geraakt. Bij het realiseren van dit ommetje is een deel van het Zunase kerkenpad hersteld en in de route opgenomen.

3. Het Noorderbos

In het Noorderbos loopt de oude grens tussen de marke Notter-Zuna en de marke Risne, de zogenaamde Zunase Wal. Nu is het de grens tussen de gemeenten Wierden en Rijssen-Holten. Langs en door het Noorderbos loopt een diepe sloot. Dit is de Brandgoot, deze watert af in de Regge.

4. Het Veer

De boerderij die hier op de oever van de Regge staat, is het veerhuis van vroeger. In de volksmond is de naam nog altijd 'Het Veer'. De allereerste boerderijen in Notter en Zuna kozen voor plekken waar de Regge ondiep en in de zomertijd doorwaadbaar was. Via deze voorden konden de pioniers zo de hogere venen, die niet zo ver weg lagen, gemakkelijk bereiken.

5. De Regge

De rivier die hier stroomt heet de Regge, in het dialect spreekt men van de 'Ao'. De naam van buurtschap Zuna ten zuiden van de Regge is afgeleid van Suden Ao, wat ten zuiden van de Ao betekent. De Regge ontspringt bij landgoed Westerflier ten zuidwesten van Diepenheim en is opgedeeld in drie trajecten: Boven-Regge (Diepenheim-Rijssen), Midden-Regge (Rijssen-Hellendoorn), het gebied van de wandeling, en de Beneden-Regge (Hellendoorn-Ommen). In Ommen mondt de rivier uit in de Overijsselse Vecht.

Ommetje Zuna

Dit ommetje is mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van Gemeente Wierden, Gemeente Rijssen-Holten, Regio Twente, Stichting Plattelandsontwikkeling Wierden, Landschap Overijssel, Werkgroep Zuna en grondeigenaren.

Bron: Landschap Overijssel

Plaats een reactie

0 Reacties