Wandelen langs voorjaarsbloemen
Met deze zes voorjaarswandelingen
Uitgelicht 18 februari 2022 0Het voorjaar is begonnen met uitbundige bloeiende sneeuwklokjes, gele en paarse krokussen en bloeiende hazelaars! De eerste bloemen zijn al vroeg in het seizoen te bewonderen. Geniet van het voorjaar met deze zes voorjaarswandelingen.
Landgoed Kasteel Hackfort in Vorden
Krokuspaars, lelietjes-van-dalen-wit en boshyacintblauw: vanaf half maart vormen zich op de bosbodem rond kasteel Hackfort in Vorden kleurrijke bloementapijten. Dat was ooit anders, maar dankzij een intensief restauratieproject bloeien hier in Vorden iedere lente meer dan een half miljoen stinzenplanten.
Klik hier voor een wandeling bij kasteel Hackfort in Vorden (16 kilometer)
Voorjaarsbloeiers op Oldenaller
De bloemenpracht begint met krokussen, winterakonieten en sneeuwklokjes. Vanaf maart/april ook narcissen, bosanemonen en wilde hyacinten. Landgoed Oldenaller bij Putten staat bekend om zijn vroege voorjaarsbloeiers.
Klik hier voor de wandeling over het klompenpad Oldenaller (8 kilometer)
Landgoed Eerde, Overijssel
Rond de boerderijen en in de omgeving van het kasteel op landgoed Eerde bloeien in het voorjaar vele krokussen en sneeuwklokjes. Langs de wandelroute kom je ook bloeiende gaspeldoorn tegen. Het begin van nog meer bloeiende kleurenpracht op dit afwisselende landgoed.
Klik hier voor de wandelroute bij kasteel Eerde (2,7 kilometer)
Parkbosroute landgoed De Braak, Drenthe
Landgoed De Braak in Paterswolde bestaat uit een monumentaal parkbos met vijvers, imposante bomen en weilanden. Landgoed De Braak is in 1825 aangelegd door de bekende tuinarchitect Lucas Pieter Roodbaard. In het voorjaar bloeien voor het landhuis De Braak duizenden stinsenplanten.
Klik hier voor de Parkbosroute op landgoed de Braak (2,5 kilometer)
Landgoed Slangenburg bij Doetinchem
Op veel buitenplaatsen en landgoederen is het lentefeest alweer begonnen. Het frisgoene gras kleurt in paars, geel, wit, roze en blauw door voorjaarsbloeiers. Veel ervan behoren tot de stinzenplanten; bol-, knol- en wortelstokgewassen die rond de tweede helft van de negentiende eeuw ‘voor sier en allure’ zijn aangeplant op landgoederen en buitenplaatsen. Landgoed Slangenburg bij Doetinchem is bijvoorbeeld zo’n bijzondere plek waar de stinzen voor nog wat extra ‘sier en allure’ zorgen in het voorjaar.
Klik hier voor de wandelroute Onland-Slangenburg
Stinzen op de kasteelheuvel bij Bronkhorst
Het kasteel van Bronkhorst was het stamslot van de Heren van Bronckhorst, destijds één van de belangrijkste families in de provincie Gelderland. Alleen de heuvel is bewaard gebleven, hier zijn nog een paar funderingsresten van het kasteel te zien. Het kasteel werd in 1828 gesloopt. Het landhuis dat op de restanten werd gebouwd is in 1904 afgebroken. Kasteelheuvel Bronkhorst is nu een rijksmonument. Op de kasteelheuvel bij Bronkhorst zijn duizende sttinzenplanten te vinden. Op punt C21 van de Molen tot molenroute komt u langs de kasteelheuvel.
In het voorjaar is er ook een bloesemwandeling door de boomgaard van fruitbedrijf Horstink te volgen. Wandel je de Molen tot molen-route, dan ligt fruitbedrijf Horstink op de route.
Klik hier voor de molen tot molenroute (9,2 kilometer)
Bron: Natuurmonumenten, ANWB, Staatsbosbeheer, GLK, Boswachtersblog Achterhoek.
0 Reacties