Oet in Twente
Watermolens in Twente - Deel 2
Uitgelicht 26 maart 2021 1In de volgende delen worden korte beschrijvingen gegeven van de routes met veel foto’s om een indruk te krijgen van de autoroutes met korte wandelingen, door het mooie Twente; de routes gaan met allerlei omwegen door de mooiste streken en langs bijzondere pleisterplaatsen en kastelen of havezaten en we komen altijd weer terecht bij de watermolens in Twente.
De echte routes worden medio april 2021 gepubliceerd!
We starten de serie met autoroute C naar de Noordmolen in Delden en de watermolen in Oele. Hierbij kunnen een viertal korte keuze-wandelingen worden gemaakt.
Foto: Noordmolen Twickel en De Oldemeule in Oele
We starten bij de lifestyle Boulevard in Almelo en gaan via binnenwegen naar de Doorbraak, een nieuw aangelegde beek in Almelo. De Doorbraak is een beek van 13 kilometer lengte, die begint bij de Loolee bij Almelo en uitmondt in de Exosche Aa bij Ypelo. De aanleg van de beek is gedaan om het water in Twente meer ruimte te geven, wateroverlast en verdroging te voorkomen en een ecologische verbinding te maken tussen Noordoost-Twente en de Sallandse Heuvelrug. Een doorbraak dus, voor waterbeheer, landbouw en natuur.
Rinus Roelofs heeft langs de Doorbraak op diverse plekken mooie kunstwerken geplaatst.
De Doorbraak mondt uiteindelijk uit in de Regge.
Dicht bij de Doorbraak in Ypelo ligt een prachtig natuurgebied, De Dakhorst; dit is een waterwin-gebied, hier veel water- en weidevogels.
Foto: Dakhorst (Johnny Polman), bloemen bij de Dakhorst, Zwanen (Johnny Polman), Doorbraak stroom in Exosche Aa, Grutto met rechte snavel (Johnny Polman) en Wulp met kromme snavel (Johnny Polman).
Wat leu mött zo nöadig noar ’t boetnlaand, mer ze wett nich woar Twente lig.
Via binnenwegen rijden we naar een windmolen aan het water: De Pelmolen in Rijssen.
We rijden nu naar de watermolen van Oele, 'De Olde Meule' aan de Oelerbeek.
Oele met ‘de Oldemeule’ is een schilderachtig buurtschap in de gemeente Hengelo. Vele oude beuken en eiken staan langs de mooie kleine wegen, afgewisseld met hier en daar een fraaie boerderij. De watermolen van Oele (‘de Oldemeule’ of ‘Oeler Mölle’) ligt op een bijzonder idyllisch plekje. Vroeger stond hier naast de watermolen (onderslagmolen) een havezate; de naam hiervan was ook ‘Oldemeule’.
De ‘Oldemeule’ is een door water gedreven onderslagmolen: het water van de Oelerbeek slaat onder tegen het rad, dat zo in beweging komt. Onderslagmolens komen vooral voor in relatief vlakke delen van ons land, waar traag stromende beken en rivieren voorkomen. De korenmolen is met zijn vakwerk een prachtig voorbeeld van een Twentse watermolen.
We maken een korte wandeling rondom de Oeler watermolen.
Geluk haank nich of van wat je hebt, mer van wat je bint!
De Olde Meule in Oele
Via mooie essen (een es is een verhoogde akker, al of niet door jarenlange bemesting) komen we aan op Landgoed Twickel met het mooie Kasteel Twickel en de Noordmolen.
Foto: Koe in de wei, Fazanten (Johnny Polman), Kasteel Twickel en de Noordmolen.
De Noordmolen op het landgoed Twickel
Watermolen de Noordmolen behoort aan het landgoed Twickel en stamt waarschijnlijk uit 1325. Tot 1825 stond op de andere oever van de Azelerbeek ook nog een korenmolen. Het is een onderslagmolen. Bij een onderslagwatermolen ligt het waterrad buiten het molengebouw en deze wordt door het water aan de onderkant in beweging gebracht. De molen wordt aangedreven door het water uit de Azelerbeek en Oelerbeek. Met deze watermolen wordt olie uit lijnzaad geperst. Tegenover de molen staat sinds kort een molenaarshuisje.
We maken nu een wandeling over de Deldener Es naar de Noordmolen en het kasteel Twickel.
Foto: o.a. Een ree (Johnny Polman), de vistrap bij de Noordmolen, de Noordmolen en omgeving van de Noordmolen
Kasteel Twickel met de tuinen.
De echte routes (10 fietsroutes met 3 afkortingen) en de 7 autoroutes (met een 30 –tal korte wandelingen) worden na de officiele opening in de Naober nieuwsbrief van vrijdag 23 april a.s. gepubliceerd!
1 Reactie
Jan Meijerink
Ben erg nieuwsgierig.