Gouden Kunstwerken Silo Art
Uitgelicht 13 juli 2022 0Sidney Waerts maakt van gemaal Doesburg een gouden kunstwerk
Vrijdag 8 juli hebben Stan Hillenaar, wethouder van de gemeente Doesburg, en Antoinet Looman, bestuurder van Waterschap Rijn en IJssel officieel het kunstwerk op het gemaal van waterschap Rijn en IJssel aan de Barend Ubbinkweg geopend. De gouden schildering van de slechtvalk en vissen, die verwijzen naar de omgeving van het gemaal, is gemaakt door Nederlandse kunstenaar Sidney Waerts en is onderdeel van de Silo Art Tour Achterhoek. De Silo Art Tour brengt unieke verhalen uit de Achterhoek tot leven. Met de oplevering van dit kunstwerk staat de teller inmiddels op negen. In augustus dit jaar zal het tiende en laatste kunstwerk gerealiseerd worden bij GIJS in Azewijn.
Silo Art Tour in Doesburg
Door de hele Achterhoek zijn muurschilderingen van de Silo Art Tour Achterhoek te bekijken. Na acht andere Achterhoekse gemeenten was het dit keer de beurt aan Doesburg. Voor het werk haalde kunstenaar Sidney Waerts inspiratie uit de ontmoeting tussen stad en natuur. De slechtvalk neemt een imposante plek in op het kunstwerk. De lievelingsvogel van Waerts heeft al jaren een nest in de Doesburgs Martinitoren. De vissen verwijzen naar het water. Bij Doesburg stroomt de Oude IJssel in de Gelderse IJssel. Historisch gezien was dit punt van groot belang voor de handel. Recent is er een van de grootste vispassages van Nederland gebouwd met als doel om de biodiversiteit in de Oude IJssel te verbeteren. De natuur en de stad zijn in Doesburg met elkaar verbonden.
GIJS in Azewijn laatste locatie
In totaal worden in tien Achterhoekse gemeenten schuren, silo’s en andere agrarische objecten getransformeerd tot kunstwerken. De kunstwerken zijn aan elkaar verbonden door fiets- en autoroutes. Het laatste kunstwerk in de gemeente Montferland wordt eind augustus opgeleverd. Op de grote silo’s van Gelre IJsselstreek (GIJS) maakt Collin van der Sluijs de Silo Art Tour compleet. De voortgang van dit laatste kunstwerk is te volgen via social media (@siloarttourachterhoek) en de website www.siloarttourachterhoek.nl.
Samenwerken op z’n Achterhoeks
Het realiseren van de kunstwerken is mogelijk dankzij de betrokkenheid van meer dan 30 partijen, waaronder Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek, LEADER Achterhoek, Waterschap Rijn en IJssel, Stichting PakAn en 10 gemeenten. Met de Silo Art Tour willen we de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van de Achterhoek vergroten en identiteit en trots van deze streek versterken.
Foto: Ellis Middelkamp
0 Reacties