Nederlands Bakkerijmuseum speculaas herfst 2023

Bakkerijmuseum zet speculaas centraal: geschiedenis van Sinterklaas tot Deventer

Uitgelicht 1 oktober 2023 1

Speculaas, de welkbekende lekkernij, staat bij het Nederlands Bakkerijmuseum centraal tijdens de herfstvakantie van 14 tm 28 oktober. Wist je dat speculaas verbonden is met de VOC, Sinterklaas en een fietsenmaker uit Deventer?

Tijdens de herfstvakantie (van 14 t/m 28 oktober) staat de rijke geschiedenis van speculaas centraal in het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem. Het o zo bekende koekje heeft alles te maken met de VOC, Sinterklaas en een fietsenmaker uit Deventer.

Speculaas vanaf 17e eeuw en link met Deventer

Speculaas is een eeuwenoude lekkernij die met zijn kruidige smaak een warm gevoel teweeg brengt tijdens de laatste koude maanden van het jaar. De eerste koekplank stamt al uit de 17e eeuw. Specerijen zoals kaneel, peper en nootmuskaat, die dankzij de VOC ook in Nederland verkrijgbaar werden, gaven hun specifieke smaak aan dit populaire koekje dat meer en meer zijn weg naar de consument wist te vinden. Door de toenemende populariteit bedacht rijwielfabriek Burgers in Deventer een machine waarmee speculaas vele malen sneller geproduceerd kon worden dan voorheen.

Kom naar de 'Speculaas-special' in het Bakkerijmuseum

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Kom dan tijdens de herfstvakantie (van 14 t/m 28 oktober) naar het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem, een stad op de grens van Overijssel en het noorden van de Veluwe.

Het museum wil de jeugd graag kennis laten maken met een eeuwenoude traditie. Daarom leren kinderen tijdens de herfstvakantie zelf speculaaspoppen bakken met gebruik van een originele koekplank. Er is een spannende speurtocht beschikbaar zodat ook het educatieve gedeelte niet wordt vergeten én het museum toont prachtige koekplanken waarin de schoonheid van het gedetailleerde houtsnijwerk wordt belicht.

Proef de ambacht

Ook de innerlijke mens wordt in het Nederlands Bakkerijmuseum niet vergeten. De sfeervolle poffertjessalon biedt u naast overheerlijke poffertjes, verse taartjes, heerlijke broodjes en dampende koffie. Zo ziet, ruikt en proeft u de historie van de ambachtelijke bakkerij.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie, de openingstijden en de reserveringsagenda op de website: www.bakkerijmuseum.nl. Let op: reserveren voorafgaand aan een bezoek aan het Nederlands Bakkerijmuseum, is verplicht.

Jeen Grievink

Geboren en getogen Achterhoeker. Kroop uit z'n ei in de stad, groeide op in een pittoresk grensgebied. Besloot uiteindelijk te gaan schrijven. En doet dat nog steeds.

Plaats een reactie

1 Reactie

  • freddy van acker

    23 May 2024 20:19:27

    IK OOK EEN SPECULAAS MACHIENTJE AAN HET HERSTELLEN ZOU IK NOG AAN WISSELSTUKKEN KUNNEN GERAKEN OM HET TE HESTELLEN GRAAG EEN INFO TERUG DANK U FREDDY