Achterhoekers in Amerika
Uitgelicht 19 augustus 2023 0Achterhoekers in Amerika
Lezing genealogisch onderzoek in Amerika door Mary Risseeuw & Interviews met Joske Meerdink en Bert Wagendorp over de ondergang van de Phoenix en Winterswijkers in Amerika door Frans Miggelbrink op dinsdag 19 september in het Ecal Doetinchem
Dit jaar is het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers het project Mijn Achtergrond gestart waarin migratiestromen in de periode 1580-1940 worden onderzocht. Het onderzoek richt zich op het verzamelen van informatie en verhalen over mensen die naar de Achterhoek kwamen of over Achterhoekers die hun heil buiten de regio hebben gezocht. Een Achterhoeker lijkt stevig in de regio te zijn geworteld, maar is dit wel zo?
De onderzoeksresultaten van Mijn Achtergrond worden in het voorjaar van 2024 gepresenteerd in een canon in boekvorm. In deze canon zal de migratie van mensen uit de Achterhoek en Liemers naar Amerika een belangrijk thema vormen. Duizenden Achterhoekers vertrokken in de 19e eeuw in groepen naar Amerika, gedreven door honger, armoede en religieuze redenen. Deze enorme uitstroom van mensen had een grote impact op de Achterhoek. Op deze dinsdagavond staat dit thema centraal.
Programma 19 september
Op deze dinsdagavond vertellen genealogisch onderzoeker Mary Risseeuw, podcastmaakster Joske Meerdink en auteur en journalist Bert Wagendorp verhalen over de ondergang van de Phoenix en over Achterhoekers die in de 19e eeuw naar Amerika emigreerden.
De rol van gastheer en gesprekspartner wordt vervuld door columnist Frans Miggelbrink. Femia Siero, directeur Erfgoedcentrum, geeft een toelichting op het project Mijn Achtergrond. Tijdens de presentatie worden filmbeelden getoond die Joske Meerdink in Amerika voor haar podcast maakte. De lezing van Mary Risseeuw is in toegankelijk Engels.
Mary Risseeuw
De Amerikaanse Mary Risseeuw is auteur, historicus, genealogisch onderzoeker en was docent aan verschillende universiteiten in het Middenwesten van de Verenigde Staten en in Nederland. Zij verricht al 30 jaar onderzoek naar emigratie vanuit Nederland naar Wisconsin in de 19e en 20e eeuw. Zij bezocht in dit kader verschillende keren Zeeland en de Achterhoek, streken van waaruit talrijke emigranten zich in Amerika hebben gevestigd.
Joske Meerdink
Joske Meerdink werkt voor Omroep Gelderland en maakte de vijfdelige podcastserie De ramp met de Phoenix. Dit schip met aan boord 154 Nederlandse emigranten, waaronder 84 Winterswijkers, vloog in 1847 op Lake Michigan in brand en verging. Tien Winterswijkers overleefden de ramp. Joske Meerdink reisde voor haar podcast naar Amerika en sprak met nazaten van overlevenden. Tijdens haar verblijf werd er voor het eerst sinds 175 jaar iets tastbaars van de Phoenix teruggevonden: de schoorsteen van het schip. Ook kwam ze verwante nabestaanden op het spoor. Deze twee gebeurtenissen geven haar verhaal een extra lading.
Bert Wagendorp
Auteur en journalist Bert Wagendorp studeerde Nederlands aan de RUG in Groningen. Sinds 2001 schrijft hij columns voor de Volkskrant. In 2013 brak hij door met Ventoux, een literaire roman waarin sport een belangrijke rol speelt. In 2022 kwam Phoenix, De memoires van Abel Sikkink uit, een roman over landverhuizers, diepe vriendschap, het noodlot en tragische gebeurtenissen in Amerika in de tweede helft van de 19e eeuw. Het tweede deel van de memoires van Abel Sikkink, Kalle, verscheen dit voorjaar. Hierin blijft Abel zoeken naar de waarheid achter de ramp met het vergane schip Phoenix.
Frans Miggelbrink
Frans Miggelbrink is opgeleid als cultureel werker en door zijn interesse in tv, radio en (straat)theater als ZZP’er verzeild geraakt in de theaterwereld. Hij schreef tv-programma’s en hoorspelen voor diverse omroepen en verzorgt al een aantal jaar de Achterhoekse oudejaarsconference. Hij is regelmatig dagvoorzitter bij congressen en presenteert vaste acts op onder andere de Zwarte Cross. Hij is samen met Ronald Peet de man achter Boer Frits en schreef het boek Beste Achterhoekers: handboek voor de levensgenieter.
Praktisch
- Locatie: centrale hal 't Brewinc, IJsselkade 13, Doetinchem
- Aanmelden: via info@ecal.nu of telefonisch op 0314 78 70 78
- Vrije entree: consumpties zijn voor eigen rekening
- Parkeren: parkeren | Gemeente Doetinchem
- Aanvang 19:45 uur, inloop 19:15 uur
Tijdens deze bijeenkomst worden mogelijk foto’s genomen en/of opnames gemaakt voor communicatie en PR-doeleinden. Het beeldmateriaal zal mogelijk via de website en social media van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, www.ecal.nu en/of via www.mijnachtergrond.nl worden verspreid. Indien u niet in beeld wilt komen, laat het ons dan weten.
0 Reacties