Waarom vissen?
Gastartikel Actief 3 juli 2020 0Op mijn vierde jaar krijg ik een hengel in mijn handen gedrukt en vang daarmee al snel mijn eerste vis, een spekgladde paling. Door die ene vis ben ik meteen verkocht. Sportvissen, vis en die bijzondere onderwaterwereld zullen vanaf dat moment mijn leven bepalen. Voor mijn ouders wordt het kopen van verjaardags-,Sinterklaas- en kerstcadeaus een eenvoudige opgave en staat gelijk aan een ritje naar de plaatselijke hengelsportzaak. Dat resulteert dus al snel in een kamer vol hengelsportmateriaal en boekenplanken vol visboeken. Bij mij geen popsterren en voetbalidolen aan de muur maar posters van karpers en snoeken. De fascinatie voor vis zorgt er ook voor dat ik biologie ga studeren en - na enige omzwervingen - een baan vind bij de landelijke hengelsportbond Sportvisserij Nederland. Daar werk ik inmiddels bijna 30 jaar en mag ik onder meer het Tv-programma VIS TV presenteren en maak ik een magazine over visserijbiologie.
Een leven voor en door de vis dus. Maar wat is er nou zo leuk aan dat hengelen?
Voor mij persoonlijk is het in ieder geval die bijzondere combinatie tussen een intense natuurbeleving, de spanning van het beet krijgen en de ontspanning van verblijven op of aan het water. Natuurlijk kun je ook zonder hengels op een bankje aan de waterkant gaan zitten. Maar dat hou je meestal niet lang vol. Bestaat er echter een kans dat er plotseling iets kan gebeuren, dat je contact kunt maken met een fascinerend beest afkomstig uit een andere wereld, dan vliegt de tijd. En hoe langer je verblijf aan het water duurt hoe meer je gaat zien en hoe meer je één wordt met de omgeving. Jouw stekkie wordt dan het decor van een langs zwemmende bever, baltsende futen, een met engelen geduld wachtende reiger en -met een beetje mazzel- een ijsvogel die je hengeltop als duikplank gebruikt.
Sportvissen is zonder meer een effectieve manier van mindfulness. Wat er ook gebeurt, hoe zeer ik ook met mijzelf overhoop lig; met een hengel in mijn hand aan de waterkant kan ik relativeren, vergeten en nare gedachten een plek geven. Het is dan ook niet vreemd dat sportvissen wordt gezien als een van de beste therapieën voor stress en burn-out klachten.
Tegelijkertijd kan plotseling je dobber onder duiken, de top van je hengel krom vliegen of is daar ineens die felle ruk aan je lijn. Na een paar soms zenuwslopende momenten heb je dan ineens zo’n prachtige vis in je handen. Op dat moment wordt je beloond voor je inzet, weet je dat iets goed doet. Maar het gaat dieper, want op dat moment ben je namelijk geen toeschouwer meer, maar wordt je deel van het ecosysteem. Dat is een authentiek oer-gevoel, een gevoel dat diep in je genen zit en terug gaat naar de tijd dat we als jager-verzamelaar ons eigen eten bij elkaar moesten scharrelen. Dat oer-gevoel speelt bij mij zeker een rol, want hoewel ik de meeste vissen die ik vang weer levend en onbeschadigd terugzet, kan ik intens genieten van het bereiden en opeten van een zelf gevangen kakelverse snoekbaars. Zeker in combinatie met groenten uit de eigen tuin en een mooie Riesling.
Maar er is nog een reden dat ik graag vis. En dat heeft te maken met de kinderlijke blijdschap die ik ervaar wanneer ik een grote, mooie of bijzondere vis vang. Dat ‘blije jongetjes- (en meisjes!-) gevoel’ raak je tijdens het volwassen worden langzaam kwijt aan carrière, hypotheken, verplichtingen en zorgen. Volwassen mensen, ongeacht opleiding, leeftijd en sociale status kunnen kinderlijk blij worden én volkomen uit hun dak gaan door het vangen van een visje. Geloof me, ik heb volwassen mannen devoot op hun knieën zien zakken naast een grote karper, rondedansje zien maken nadat ze een grote snoek hadden gevangen en, zoals ik zelf nogal eens placht te doen, te gaan loeien als een misthoorn.
En dat allemaal vanwege een vis… Voor niet-vissers een glad en glibberig dier met kille ogen dat vaak ook nogal kwalijk riekt. Voor sportvissers echter een fascinerend diergroep bestaande uit snoeken die meer dan een meter lang kunnen worden, schitterend gekleurde ruisvoorns, elegante zeelten, stoere baarzen, monsterlijk grote meervallen en door de wol geverfde karpers. En al die bijzondere vissen kun je bij jou in de regio, vaak in het water voor je deur aantreffen. Het gaat met de visstand in Nederland namelijk erg goed. Dankzij de waterschappen is de waterkwaliteit sterk verbeterd, zijn overal vistrappen aangelegd en bieden natuurvriendelijke oevers weer schuil- opgroeigelegenheid voor tal van vissoorten. Wil je dat zelf ervaren? Koop een hengel of haal die oude hengel uit de mottenballen, word lid van een plaatselijke hengelsportvereniging en ga vissen!
TIP: Download de PDF hieronder voor de mooiste magische visplekken van Oost-Nederland
Tekst: Marco Kraal
Fotografie: Akke Zwaga
0 Reacties